Hakkımızda

Hakkımızda

Merhaba;

Bilgitoy Derneği Türkçeye kazandırdığı yeni bir isimle ortaya çıkmıştır. Derneğimizin kuruluşunda bize destek veren kıymetli büyüğüm, KTÜ. Fen Fakültesi eski dekanı Prof. Dr. Mehmet Akbaş Hocaya şükranlarımı sunarım. İşlerimizde her zaman bizi teşvik etmiş ve cesaretlentirmiştir. Kendisinin yanısıra aynı süreçte bize coşkuyla destek veren KTÜ. Öğr. Gör. Alper Kılıçoğlu'na ve biriçok dernekten öğretmen arkadaşım Suat Çelik'e de ayrıca teşekkür ederim. Yönetim kurulumuzun diğer üyeleri olan mesai arkadaşlarım Selim Karyelioğlu ve Serdal Fidan'a; mezun öğrencilerim Araş. Gör. Özge Koç ve Y. L. öğrencisi Sümeyye Yazıcı'ya desteklerinden ötürü teşekkür ederim.

Bilgitoy Derneği, bilimsel, akamedik faaliyetlere destek olmak için kurulmuştur. Bu amaçla hali hazırda iki akademik derginin yayın sürecine destek verecektir. Bu dergiler İmgelem ve Habitus Toplumbilim Dergileridir. Şu an için amaç dergi sayısını artırmak değil, mevcut dergilerin kalitesini artırıp web of science da taranmalarını sağlamaktır. Bu hedef elde edildikten sonra başka dergilerin kurulması düşünülebilecektir. 

Bilgitoy Derneğinin ismiyle de uyumlu olan diğer amacı bilim insanlarının buluşarak tebliğlerini sunabilecekleri bilim toplantıları düzenlemektir. Zaten "bilgitoy" kelimesi ilk kez tarafımızca 2019 yılında düzenlediğimiz sempozyumda bu anlamda kullanılmış ve kayda geçmiştir. Bilgitoy kelimesi iki Türkçe kelimeden oluşmaktadır. Birincisi bilgi ve ikincisi toy kelimeleridir. Bu kelimelerin bileşimi bilgi etkinliği, bilgi şöleni ve bilgi şenliği anlamına gelmektedir. Zaten daha önce "Bilgi Şöleni" haliyle sempozyum ve kongre kelimelerine Türkçe karşılık olarak önerilmiş ne var ki tutmamıştır. Kabul edilmesi ve yaygınlaşması gibi bir kaygı gütmeksizin biz bu iki kelimeyi bilgitoy şeklinde değiştirip, birleştirip tek bir kelime olarak, sempozyum ve kongre kelimelerine karşılık olmak üzere önermiş olduk. Bu öneriyi yapmakla kalmadık bu isimde 2023 yılı Temmuz ayında bir de dernek kurduk. Derneğimiz ismine uygun olarak akademik, bilimsel bilgitoylar düzenleyecektir. Bu yıl içinde kavuşmasa da, gelecek yıllarda bilgitoylarımızı da düzenli bir şekilde ve artan bir trendle düzenlemeye başlayacağız. 

Bilgitoy ismi, derneği ve sayfası hayırlı uğurlu olsun diyoruz. Dergilerimizin yazarları, okurları ve akademik camianın nitelikli katkılarıyla kısa sürede çok iyi işler yapacağımıza inanıyoruz. 

Derneğimizin Yönitim Kurulu ve Dergilerimizin Yayın Kurulları adına selam ve saygılarımla...

Doç. Dr. 

Musa Yavuz ALPTEKİN. 

Karadeniz Teknik Üniversitesi, Sosyoloji Bölümü. 

 

Dernek Kurucu Başkanının Biyografisi 

1976 yılında doğdu. Ailesi aslen Trabzon/Çaykara ilçesi, Karaçam (Yukarı Ögene) Köyündendir. İlköğretim ve lise düzeyi eğitimini Bayburt’ta, Üniversite eğitimini ise İstanbul’da ve İstanbul Üniversitesi’nde aldı. Aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsünde Sosyal Yapı-Sosyal Değişme Anabilim Dalı’nda Yüksek Lisans (2000) ve Sosyoloji Anabilim Dalında Doktora (2006) çalışmasını tamamladı. 

2006 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde Sosyoloji dersleri vermeye başladı. Dört yıl sonra aynı Üniversitenin Edebiyat Fakültesi, Sosyoloji Bölümüne geçiş yaptı. Tam bu aşamada Yüksek Öğretim Kurumu’nun Doktora Sonrası Yurtdışı Araştırma Bursuyla, Colorado Üniversitesi, Etnik Çalışmalar Bölümü’nde misafir araştırmacı olarak, Amerika’nın etnik bileşimi, göçmenlik ve entegrasyon konularında araştırma yapmak üzere ABD’ye gitti ve Denver’daki Ahıska Türklerini de içeren yedi aylık bir teorik ve saha çalışması yürüttü. 2010 yılı sonunda Türkiye'ye dönüşünde Sosyoloji bölüm başkanlığına atandı ve bu tarihten sonraki dört buçuk yıl boyunca (Şubat 2016) Bölümün akademik kadrosunun oluşturulması, Lisans ve Yüksek Lisans öğrenci alımı dosyalarının YÖK onayından geçirilmesi gibi temel kuruluş süreçlerini yürüttü.

2013 yılı Temmuz-Eylül döneminde Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin temin ettiği altı (6) aylık yurt dışı araştırma bursuyla ve eğitimi aksatmamak gerekçesiyle yaz tatilinde üç aylığına, misafir araştırmacı olarak Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da bulunan Uluslararası İslam Üniversitesi, Sosyoloji Bölümü’nde teorik ve etnografik bir çalışma yürüttü. Bu süre zarfında Ulus-Devlet ve Etnik farklılıklar arasındaki gerilimi ve muhtemel çözüm yollarını Malezya üzerinde teorik, etnografik ve pratik olarak inceleme imkânı buldu. 

2017 yılında 4 Mart- 31 Temmuz tarihleri arasında TÜBİTAK Doktora Sonrası Yurtdışı Araştırma Bursuyla beş ay İngiltere'de, Birmingham Üniversitesinde konusunun dünyadaki sayılı uzmanlarından, Uluslararası İlişkiler bölümü öğretim üyesi ve Siyaset Bilimci Prof. Dr. Stefan Wolff'un davetiyle bu üniversiteye gitti ve Prof. Wolff’un gözetiminde "Türkiye'de ve Ortadoğu'da Kürtler" konusu üzerine teorik bir çalışma yaptı. 

Sosyolojinin Kent Sosyolojisi, İktisat Sosyolojisi, Siyaset Sosyolojisi ve Etnik Sosyoloji alt bilim dallarına odaklanan yazarın, doktora tezinden müteşekkil Şehir ve Toplum isimli kitabının yanı sıra içerisinde Malezya monografisi ve Trabzon'da Müteahhitlik mesleğini incelediği meslek monografisi ve Trabzon’da Vatanseverlik kavramını incelediği jeo-politik monografi çalışmalarının bulunduğu beş telif eseri ve 15 tane de editörlüğünü yaptığı edisyon kitap çalışması mevcuttur. Alptekin aynı zamanda HABİTUS Toplumbilim Dergisi’nin yanı sıra TR Dizinli İMGELEM Dergisi’nin de editörlüğünü, bu dergileri yayımlayan çatı kurum olan BİLGİTOY Derneği’nin de kurucu başkanlığını yürütmektedir. Çeşitli ulusal ve uluslar arası dergilerde basılmış daha çok Küresel şehirleşme trendleri, Kentsel Dönüşüm, Kapitalizm, Ortadoğu’nun etnik yapısı, Avrupa Birliği’nde toplumsal bütünleşme süreci, milliyetçilik, ulus inşası, göç, diaspora, ulus devlet ve etnik farklılıklar bağlamında 70 kadar İngilizce ve Türkçe makale, kitap bölümü ve tebliği bulunmaktadır. Hala KTÜ, Sosyoloji Bölümü’nde akademik faaliyetine devam etmekte ve Siyaset Sosyolojisi odaklı lisans ve yüksek lisans dersleri vermektedir. 

 Ek dosyayı indir.
Paylaş :